donderdag 18 december 2014

O, gaat kerst daar over

‘De Heer zij met je. Genade zij met jullie.’ Dit is de laatste zin die Paulus schrijft aan zijn helper Timotheus. Hij heeft van alles besproken en heeft de groeten gedaan. Dan, als laatste, schrijft hij deze wens voor zijn jonge medewerker. Een prachtige wens. Want als God bij je is, dan hoef je nergens meer bang voor te zijn. Dan is er altijd iemand die van je houdt. Dan ben je zelfs in je grootste eenzaamheid niet alleen. Dan leef je altijd samen. Dan wordt het leven nog mooier dan het al is. Samenleven samen met mensen waar je van houdt of leuke dingen doen, krijgt meer glans.

Het is precies waar het met Kerst over gaat. Want dat eeuwenoude feest is zo’n mooi feest omdat we vieren dat God naar deze wereld is gekomen. Hij is mens geworden en heeft ons leven geleefd. Niet voor niets gebruikt de engel precies dezelfde woorden als hij Maria komt vertellen dat Jezus geboren zal worden: De Heer is met je en je hebt genade gevonden. Dat is Kerst voor mij: ons leven doet er toe, want God heeft hetzelfde leven gedeeld. Mijn bestaan heeft zin, want ik kan het met God doen. Met Kerst begint het samenleven van God en mens. Als dat zo is, dan kom ik ook de kerstdagen wel weer door.

Dit was de laatste blog over de brieven die Paulus schreef aan zijn jonge helper Timotheus. Na de kerstvakantie weer een nieuwe serie. Een goede kerst. De Heer zij met je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten