donderdag 8 januari 2015

De jacht is mooier dan de vangst of toch niet?

Ook in het nieuwe jaar gaan we op zoek naar geluk. Op allerlei manieren proberen we die ideale situatie te bereiken. Voor de een is dat gelegen in hard werken, voor de ander juist in niets doen. Weer een ander is het liefst samen met vrienden, een ander wordt gelukkig van het leven met zijn gezin. Hierboven staan alleen nog maar positieve vormen van de zoektocht naar geluk. Want er zijn ook negatieve doelen, die meestal gelegen zijn in verslavingen. Die weg levert een moment een geweldig gevoel op, maar daarna zak je dieper weg.

Gelukkig zijn, dat is het grote doel van ons leven. Ouders zeggen het over hun kind: ‘Het maakt niet uit wat je gaat doen, als je maar gelukkig bent.’ Het is de ultieme liefdesverklaring tussen mensen: ‘Jij maakt me gelukkig.’ Tegelijk is het raar met die levenswens van ons. Hoe meer we op zoek zijn naar geluk, hoe minder we het vinden. De jacht is mooier dan de vangst. Als je het hebt, ben je het al weer kwijt.
 
Daarom moet je vooral niet te hard op zoek gaan naar geluk. Dan ga je het toch niet vinden. Daarom is geloven de beste manier om gelukkig te worden. Want wie gelooft, krijgt het geluk als cadeau. Je wordt gezegend, dat betekent, gelukkig gemaakt, schrijft Paulus in een van zijn brieven. Geloven is onder ogen zien dat je uiteindelijk jezelf niet gelukkig kan maken. Hier op aarde wordt ons geluk belaagd door ziekte, onwil en uiteindelijk de dood. Wie dat ziet, kan zich door God gelukkig laten maken. Gelukkig maar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten