donderdag 4 december 2014

De nieuwste rel is...

Relletjes en hypes, daar is iedereen dol op. Dat begint al met kinderen. Nog maar een paar jaar geleden moest je een waveboard hebben om mee te tellen. Later werden het spacescooters en nu zijn het stuntstepjes (waar ik woon tenminste). Ouderen kunnen er ook wat van. Ik geloof niet dat al die gekochte broodbakmachines of rijststoomkokers ook echt gebruikt worden. Dit zijn natuurlijk onschuldige rages. Het is vooral goed voor de middenstand.

Lastiger wordt het bij kinderen als iemand uit de groep ligt. Iedereen roddelt over dezelfde persoon. Hij verliest zijn vrienden omdat alle kinderen meegaan in het geklets en daarna het gepest. En dat geldt natuurlijk ook voor collega’s of woonwijken waar volwassenen zich aan dat gedrag schuldig maken. We laten ons be├»nvloeden door elkaar en niemand denkt meer nuchter na.  
Datzelfde zie je bij politici. Grote groepen mensen stemmen op dezelfde persoon, maar slechts een paar weken later wordt diezelfde politicus door media en reaguurders volledig afgebrand. Prachtig was dat te zien bij Rutte en Samson bij de laatste verkiezingen. Ze werden massaal gekozen en even grondig verfoeid om niveleringsplannen en bezuinigingsmaatregelen.
Dat iedereen zich laat opstoken is niet nieuw. Paulus had daar al mee te maken. Daarom geeft hij zijn jonge helper Timotheus de opdracht om nuchter na te blijven denken en zich niet de kop gek te laten maken. Een goede tip, ook voor ons, doorgedraaide westerlingen in de 21ste eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten