donderdag 5 juni 2014

Levi is de verbinder

Mensen zoeken naar contact met het hogere. Dat doen ze op allerlei manieren: door gebed, door meditatie, door gesprekken of zelfs door uitputting. In onze tijd zoeken veel mensen iets van het goddelijke in zichzelf. Ze zeggen dan dat je er uiteindelijk alleen voor staat, of dat iedereen iets van God in zich heeft. Of ze gedragen zich als een soort god die wel voor zichzelf kan bepalen wat goed of verkeerd is.
In de bijbel gaat het anders. Daar wordt juist gezegd dat mensen niet moeten doen alsof ze zelf god zijn. Het is veel beter als je ontdekt dat God echt bestaat, maar dat je niet samenvalt met God. Anders ben je helemaal verantwoordelijk voor je eigen geluk, een niet te dragen last.
De mensen in IsraĆ«l leerden dat door elke keer naar de tempel te gaan. Daar ontmoeten ze God en het geluk dat ze van hem kregen. In die tempel werkten Levieten. Dat waren de communicatiespecialisten als het om de relatie tussen God en mensen ging. Deze bevoorrechte positie dankte de clan van de Levieten aan het gedrag van hun voorvaders. Ooit snapten de IsraĆ«lieten niet hoe ze met God moesten omgaan. Ze wilden God in zichzelf zoeken en kwamen hopeloos vast te zitten in hun beeld van God. Maar de Levieten, de nakomelingen van Levi, bleven trouw aan God. Zo lieten ze zien wat de naam Levi betekent: de verbinder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten