donderdag 19 juni 2014

Hij groeit vooral van complimentenElke relatie, elke vriendschap, elke band tussen mensen groeit van bewondering. Als je tegen je kind zegt: wat kan je dat goed!, dan wordt de band sterker tussen ouders en kinderen. Wie tegen zijn vriend zegt dat je hem bewondert, omdat hij zo handig is, zal merken dat de relatie sterker wordt. Als je je vrouw moeder ziet worden en je vindt dat ze het heel goed doet in haar nieuwe rol en als je dat ook nog uitspreekt, dan is dat goed voor je huwelijk. Elke band wordt steviger door uitgesproken bewonderen en door het prijzen van elkaar.

Zo is het ook in de omgang tussen God en mensen. Als mensen het moeilijk vinden om te geloven, dan komt dat vaak omdat ze vergeten om hun bewondering voor God uit te spreken. God aanbidden of loven of prijzen, of je bewondering uit spreken. Het is allemaal hetzelfde: het zorgt voor een versterking van de band tussen God en mensen. Daarom lijkt het woord ge-loven ook zo op het woord loven.
Dat is natuurlijk best ingewikkeld. Daarom krijgen de nakomelingen van Levi de speciale opdracht om God te prijzen. Levi is toch de verbinder, hij die God en mensen en mensen onderling aan elkaar verbindt. In de bijbel staat het zo: huis van Levi, prijs de Heer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten