donderdag 29 mei 2014

007 keert terug: hemelvaartsdag


Vandaag is het Hemelvaartsdag. Dat is een christelijke feestdag volgens de kalender, maar waar gaat het eigenlijk over? Ja, het is een extra vrije dag! En omdat het altijd op donderdag is, krijg je die vrijdag er gelijk bij. Best handig een lang weekendzo tegen de zomer.
Hemelvaartsdag is de dag dat Jezus zijn geheime missie afsluit. Hij is een soort 007 die uitgezonden is naar vijandelijk gebied. Met Kerst kwam hij naar de wereld om de mensen niet alleen te laten. Zonder dat mensen het wisten, ging God aan de gang. Goede vrijdag en Pasen is de overwinning op wat het leven kapot kan maken. Maar dan is Jezus nog op het slagveld, zou je kunnen zeggen. Hij is als een soldaat die in het winnende kamp is, maar nog in een tentje slaapt. Hij is nog niet terug naar huis gegaan. Dan komt de dag dat Jezus terugkeert naar de hemel. Hij vaart op een wolk naar boven om terug te keren. Hij wordt binnengehaald als overwinnaar. Het is geheim agent Jezus gelukt om het kwaad te overwinnen. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Het leek er zelfs even op dat het mislukt was. Maar op het laatste moment ging het toch goed. Daarom is het feest als 007 Jezus terugkeert.
Hemelvaart is het feest van de liefde van God. Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden (zegt Johannes in de bijbel). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten