woensdag 25 juni 2014

Wat doe je, Levi?

Wie geboren wordt, staat automatisch in een lange keten van mensen. Je hebt immers een moeder en een vader. En die hebben ook weer ouders en dat gaat zo maar door. Niemand wordt alleen geboren. Daarom hoort het ook dat mensen leven in verbanden en relaties. Hoe moeilijk het is om alleen te leven wordt zichtbaar in de onze tijd is waar mensen zoveel mogelijk alleen en individueel willen leven. Want als gevolg van onze manier van leven is er veel eenzaamheid.
Allereerst leven mensen natuurlijk in verbanden van familie en vrienden. Maar er kan zomaar iemand anders op je pad komen die je nodig heeft. Mensen met pijn of verdriet die je aandacht vragen en verbinding zoeken. Wat doe je dan?
In het bekende verhaal in de bijbel van een man die in elkaar wordt geslagen en langs de kant van de weg ligt, zijn het de nakomelingen van Levi die hun opdracht niet doen. Ze lopen met een boog om het slachtoffer heen. Het is de barmhartige samaritaan die het anders doet en de opdracht om goed te doen snapt.
Het is extra opvallend dat de Levieten hun werk niet doen. Zij werken in de tempel van God. Zij moeten juist voor de verbinding zorgen tussen mensen die hulp nodig hebben en mensen die bijstand kunnen verlenen. Deze Levieten snappen hun opdracht niet: zorgen voor de verbinding tussen mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten