woensdag 30 november 2016

Dun laagje ijs

Het lag er echt: een dun laagje ijs op het water voor de deur . Dan moet het vannacht flink gevroren hebben, want zo makkelijk vriest het niet dicht. Natuurlijk is het nog veel te dun om erover te gaan lopen. Dat gaat ook niet lukken, want de verwachting is dat het warmer wordt. Jammer, want dit is mooi weer! Koud maar zonnig. Elke hap adem zakt in je longen en voel je.

Het doet me denken en verlangen naar schaatsen over natuurijs. Die eerste slagen. Als je lichaam nog onwennig de schaatsbeweging maakt. Als je ook nog een beetje bang bent of het ijs je wel kan houden. Want het is maar een dun laagje, dat eerste ijs. Straks zak je erdoor. Maar je schaatst door en je glijdt steeds makkelijker over het ijs. Het mooist is dat zwarte ijs waar je bijna gewichtloos overheen gaat. Alsof je zweeft.

Geloven in God heeft iets van schaatsen over het ijs. Soms houdt het ijs nauwelijks. Het is te dun en je houdt het niet vol om te geloven in een God die je niet kan zien. Maar andere momenten lukt het wel. In het begin nog wat onwennig misschien, maar je gelooft door en je glijdt er steeds makkelijker overheen. Het mooist is het gevoel dat je niet schaatst, maar zweeft. Je schaatst niet, het ijs draagt je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten