woensdag 13 april 2016

Slaap je goed?

Iedereen kent slapeloze nachten. Bijvoorbeeld omdat het niet lekker loopt op je werk. Je probeert in slaap te vallen, maar telkens moet je er aan denken. En dan ben je ’s morgens weer moe, waardoor het nog lastiger gaat worden op je werk. Even eruit, iets drinken of eten en dan weer erin. Maar vaak werkt dat niet en lig je weer te woelen en te draaien.
Of je hebt zorgen over je kinderen. Dat kan zijn omdat ze nog niet thuis zijn. Elk kwartier zie je op de wekker voorbijkomen. Of je hebt zorgen om hun gezondheid. Wat moet er gebeuren? Er is altijd wel een reden waarom je niet in slaap kan komen en ligt te denken, te denken en te denken.
De bijbel als boek dat midden in het leven staat, herkent dat gevoel. Natuurlijk in het boek vol oude liederen, de psalmen. Daarin staat beschreven hoe iemand vol zorgen is omdat hij zich voelt aangevallen door ziekte die poëtisch beschreven wordt als een aanval door belagers. Het bijzondere is dat ondanks deze zorgen de zanger wel kan slapen. Dat komt omdat hij zeker weet dat God wel blijft zorgen. ‘Ik ga liggen, val in slaap en wordt wakker – De Heer beschermt mij,’ staat er in dit lied. (Het is psalm 3).

Dat ga ik ook proberen als ik niet kan slapen. Me bedenken dat God wel zorgt en beschermt. Dan kan ik slapen. 

2 opmerkingen:

  1. Pieter,

    Een vraag; Tussen Pasen en Pinksteren zitten altijd 42 dagen.Oftewel 6 weken.
    Nu tel ik 49 dagen dus 7 weken.
    Is hier een verklaring voor?
    Groetjes,
    Joop Boelaars

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Joop, tussen pasen en pinksteren zitten altijd 7 weken, 49 dagen, maar in de joodse telling 50. Het woord pinksteren komt van het griekse woord voor 50. Zoals Israel begon te tellen met Pasen en dan op de 50ste dag het wekenfeest vierde.

    BeantwoordenVerwijderen