woensdag 6 april 2016

In wat voor wereld leven we?

Laatst zag ik in een documentaire dat China en de Verenigde Staten in een verre zee ruzie aan het maken zijn over wie daar de baas is. Dat lijkt aan de andere kant van de wereld, maar het gaat natuurlijk over de vraag wie eigenlijk de baas van de hele wereld is. Decennia lang was dat Uncle Sam, maar de laatste tijd verandert dat. Wat drijft al die staten toch om zo machtig te willen zijn? Je bent een poosje iets, maar ook die positie vergaat.
Deze week werd ik geraakt door het overlijden van Jules Schelvis, overlevende van Sobibor.  Wat een indrukwekkend verhaal om zo te blijven vechten voor berechting van oorlogsmisdadigers en tegelijk vergevingsgezind te zijn. Wat een voorbeeld van menselijkheid en liefde.  Een onvergetelijke oproep aan het eind van het programma ‘Er reed een trein naar Sobibor’, om deze grove misdaden te blijven benoemen en gedenken met onze kinderen. Wat drijft mensen om tot zulke hemeltergende praktijken over te gaan? Wat een zegen dat ook misdadige regimes uiteindelijk ten onder gaan. Het leidt tot niets.

Precies deze dingen bezingt het tweede lied in die oude bundel liederen in de bijbel.  Dat lied begint zo: ‘Waartoe leidt het woeden van de volken, het rumoer van de naties? Tot niets.’ In wat voor een wereld leven wij? De bijbel ziet dat scherp. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten