woensdag 14 december 2016

Ik weet niet wat ik vind van kerst

Ik heb een hekel aan kerst. Het is een feest van niets. Van die nep gezelligheid. Mensen die vooral bezig zijn met vreten en ondertussen elkaar de tent uitvechten. Het is niet mijn feest. Je doet het ook nooit goed in de kerk. Mensen komen helemaal niet voor het kerstverhaal naar de kerk. Ze willen gewoon een bepaald gevoel van vroeger oproepen. En als dat niet lukt, dan heeft de kerk het gedaan. Ik heb altijd de neiging om chagrijnige preken te houden met kerst. Om zo maar duidelijk te maken dat het leven niet leuk is en dat het belachelijk is om voor je gevoel naar de kerk te gaan met kerst. En trouwens, waar in de wereld kan je iets van kerst merken? Het is niet echt vrede.

Ik vind kerst een geweldig feest. Het idee dat God ons zo leuk vindt dat hij tussen ons komt wonen is toch geweldig. Hij houdt zoveel van jou en mij dat hij het niet erg vindt om tussen de rommel in te liggen in een trog. Dat is typisch God. Als wij onszelf belangrijk vinden, dan komt God duidelijk maken dat hij best klein wil zijn. De schepper van de wereld wordt onderdeel van de wereld. De bedenker van katoen wordt gewikkeld in lappen katoen. De ontwerper van melk, drinkt aan de borst van zijn moeder. God houdt van mij. Ergens is toch al een begin van vrede. Kerst is een geweldig feest.

Ik weet niet wat ik vind van kerst.

Lukas 2

1 opmerking:

  1. Kerst is voor mij een feest van hoop. Hoop voor de wereld en voor mij. Wat zou ik moeten zonder die hoop. Hoop die mij doet uitzien naar Zijn wederkomst, het nieuwe Kerstmis!

    BeantwoordenVerwijderen