woensdag 16 april 2014

De wijsheid is weg


Wijsheid is belangrijk. Als je een lastig probleem hebt en je weet niet zo goed wat je moet kiezen, dan is het prettig als iemand in je buurt wijs is. Hij of zij kan met een paar rustige opmerkingen of juist vragen je op een goede gedachte brengen. Plotseling zie je het licht. ja, zo moet je kiezen. Het lastige is alleen: waar vind je iemand die zo wijs is?
En als je dan iemand gevonden hebt, wil je dan wel luisteren? Soms weet je precies wat het beste is, maar doe je dat toch niet. Waarom niet? Omdat wij mensen lui zijn of geen zin hebben of traag zijn om het goede te doen. Dat is het rare van mensen: zelfs als de wijsheid op straat zou liggen, hebben we niet altijd de behoefte om ons wijs te gedragen.

Jezus was de wijsheid in eigen persoon. Overal kwamen de mensen uit hun huizen om hem te zien of te spreken. De bijbel zegt over de ware wijsheid:  Roept Wijsheid niet, laat Inzicht haar stem niet horen? En zo was het bij Jezus. hij liet telkens zijn stem horen. Op elke hoek van de straat bood hij zijn inzicht aan.

Maar wat doen wij mensen met die wijsheid? Ze kunnen of willen het niet horen. Alle mensen roepen kruisig hem. En zo wordt de wijsheid weggedaan uit deze wereld. Goede vrijdag is de dag dat de wijsheid sterft. Wat zijn mensen dom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten