donderdag 25 september 2014

Als christen mag je toch niks

Een van de leukste dingen van het beroep van dominee is de verbazing op het gezicht van mensen als ze horen dat ik die baan heb. Meestal volgt er een uitroep in de categorie:  ‘ Dat had ik toch niet gedacht. Je bent best normaal.’ Ik weet natuurlijk niet of dat een compliment is. Het is in ieder geval grappig. Over het algemeen komt daarna meestal de vraag of ik heel streng ben, gevolgd door de opmerking dat je als christen toch niets mag. Dat is een hardnekkig misverstand. Het past helemaal niet bij hoe ik zelf dingen beleef. Ik ben juist bevrijd.

Paulus moest al vechten tegen deze verkeerde opvatting van geloven. Ook in zijn tijd waren er mensen die van alles en nog wat wilden verbieden. Met al die verboden werd geprobeerd om de mensen niet te laten genieten van het dagelijkse leven. Stel je voor, je zou het fijn hebben met lekker eten en relaties. Vooral zijn jonge medewerker Timotheus had er last van dat mensen hem het goede leven wilde afpakken. Daarom schrijft  Paulus: Alles wat God geschapen heeft is goed. Niets hoeft te worden verworpen als het onder dank wordt aangenomen. Dat is het geheim van het goede leven. Wie het leven krijgt als geschenk en er dankbaar voor is, die kan genieten van al het goede. Wie vrij is, kan opgaan in het leven als hij weet dat hij het als cadeautje krijgt.

1 opmerking:

  1. Die vrijheid betekent natuurlijk ook weer niet, dat je maar raak mag leven. Er zijn nog steeds normen, waarden en regels en de bijbel houdt ze ons ook voor. Alleen: als je die normen en waarden toepast zul je merken dat je een gelukkiger mens wordt, en dat dus eigenlijk ook die regels weer bevrijdend werken. Heet dat niet "de vreugde der wet"?

    BeantwoordenVerwijderen